Ouderdom en gezondheid

Een gezonde levensstijl is belangrijker dan de aanleg die iemand heeft om oud te kunnen worden. Niet erfelijkheid maar de levensstijl blijkt de grootste invloed te hebben om oud te kunnen worden. Niet roken, een gematigde koffieconsumptie en als vijftig plusser een goede sociaal-economische statu een een laag cholesterolgehalte zijn de belangrijkste eisen om ouder te worden.  Veel senioren die er een minder gezonde levensstijl op na houden hebben vaak al problemen zoals hart- en/of vaatziekte, overgewicht, diabetes of symptomen hiervan. Deze minder goede levensstijl is wel te verklaren want het wordt niet makkelijk op door de sterk veranderde economie van de laatste zestig jaren, de sterk opkomende voedingsmiddelenindustrie en de achteruitgang van het milieu.

 

Volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben senioren bijna zeker te lage bloedwaarden aan vitamine D en magnesium waardoor het zeker aan te raden is deze aan te vullen. Ook vitamine B6, vitamine B12 en de mineralen kalium en zeker zink zijn belangrijke nutriënten waaraan senioren vaak een tekort hebben. Gelukkig zijn deze aan te vullen met diverse voedingssupplementen of voldoende beweging. Om een vitale senior te blijven is het goed om te blijven bewegen. Het is goed voor het lichaam en stimuleert de alertheid. Daarnaast is het beoefenen van bijvoorbeeld een sport een goede manier om met andere mensen in contact te komen en dus om eenzaamheid tegen te gaan. Voor veel senioren is er vaak een hoge drempel om te gaan bewegen. Maar net nu het nieuwe seizoen weer gestart is, kun je prima je voornemens omzetten in actie. Informeer welke sport of vorm van beweging het beste bij je past. Het beste hiervoor is om gewoon een te beginnen en kijken wat je ervan vindt. Neem anders een vriend(in), kennis, buurman, buurvrouw, of familielid meer.

 

Fietsen helpt tegen meerdere ziekten

Wanneer je regelmatig gaat fietsen, verminder je de kans op diabetes, stress en hart- en vaatziekten. Bewegen stimuleert direct de vetverbranding. En al een half uurtje per dag fietsen is genoeg om de vetverbranding aan de gang te houden en de kans op dichtslibbende vaten af te laten nemen. Bovendien helpt regelmatig actief bewegen je geest ontspannen. Fietsen is een veiligere manier van bewegen. Volgens de Fietsersbond belast je je gewrichten er niet mee, zoals dat bijvoorbeeld met hardlopen wel het geval is.

 

 

Populair Nordic Walking

Inmiddels behoren zij bijna tot het vertrouwde straatbeeld. Wandelaars met hulp van lange stokken. Deze vorm van wandelen heet Nordic walking en is afkomstig uit Finland, en wordt nog steeds populairder in Nederland. Nordic walking is heel erg gezond ondanks dat het er heel raar uit ziet. Het lijkt een beetje op langlaufen zonder ski's en zonder sneeuw maar het is heel goed voor je schouders, rug, armen en weinig belastend voor benen en knieën.

Tips om buikvlies kwijt te raken

 

Tips om buikvet kwijt te raken

Heel veel oudere mannen krijgen er mee te maken dat zij een wat dikkere buik krijgen. Natuurlijk wil je als man niet met 'een buikje' blijven rond lopen. Niet alleen omdat het ongezond is, maar ook omdat je er nog goed uit wil blijven zin. Maar ja probeer maar eens je buikje weg te krijgen. Je buikvet wegtrainen valt alleen niet mee. Wil je gaan afvallen dan blijven de vetophoping op je buik en je love handles vaak als laatste over. Het laatste buikvet is lastig om te verliezen. Je dient er keihard voor te werken en enorm veel discipline te hebben. Wij geven een paar tips om je te ondersteunen.

Tip 1: Eet gezond

Ook al heb je een laagje buikvet. Je kunt toch goed ontwikkelde buikspieren hebben. Alleen door het buikvet zie je de spieren gewoon niet. Door gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd te eten zorg je ervoor dat er minder lichaamsvet wordt opgeslagen en meer lichaamsvet wordt verbrand. Drink vooral veel water en groene thee.

Tip 2: Doe aan cardiotraining

Alle sporten en oefeningen die je hartslag verhogen zijn goed voor je vetverbranding. Nordic Walking, hardlopen en fietsen zijn hier dus prima oefeningen voor. Door een half uur tot een uur aan cardio te doen, verbrand je zeker buikvet.

Tip 3: Stem eten en bewegen op elkaar af

De energie die je lichaam opneemt uit voeding wordt grotendeels verbruikt voor lichamelijke activiteiten en deels opgeslagen als lichaamsvet. Als je naar verhouding meer eet dan je beweegt, slaat je lichaam meer buikvet op. Als je echter meer beweegt dan je eet, heeft je lichaam niet genoeg brandstof en gaat het spieren afbreken. Eet daarom niet te veel maar zeker ook niet te weinig. Zorg daarom voor een goede afstemming.